Така, прочели сте книгите, изследвали сте форумите и сте посетили всички училища за родители в радиус от 8 километра. Готови сте за вашето новородено. Всъщност наистина ли сте готови? Може ли някой наистина да бъде готов за родителството?

Не ни разбирайте погрешно, да сте запознати с ръководство и да сте част от мрежа на млади родители са правилни пътища в подготовката за бебе, но първата седмица ще бъде толкова интензивна, че е почти невъзможно наистина да се знае какво ще се случи.

Първи моменти на вашето новородено

Така например всеки е чувал за момента, в който виждате за пръв път вашето дете и се влюбвате до уши! Не се тревожете, ако се почувствате другояче. „Не го познах в началото, ако разбирате –  казва Ана, мама на двегодишния Филип. – Това  ме разтревожи, но всъщност любовта нарасна през първите няколко дни и знам от разговори с други родители, че това е често срещано.“ Създаването на малка личност не е лесна задача и без съмнение ще бъдете изтощени, шокирани, развълнувани, изнервени – всичко това едновременно, затова ако еуфорията не е единственото чувство, което изпитвате – не се паникьосвайте, не сте единствени.

Подготовка за бебето – Какво да очакваме?

След като сте се прибрали вкъщи след раждането, на всеки два дни в дома ви най-вероятно ще се изреждат купища роднини и приятели, които да приветстват малкото човече. Всекидневно ще чувате различни съвети и препоръки, които могат много да ви объркат и разколебаят дали наистина се справяте добре. Помнете, вие и само вие знаете кое е най-добре за вашето мъниче, вслушвайте се в него и не се колебайте да се консултирате с педиатъра на детето и за най-малките детайли. Въпроси относно храненето и спането, ваксинациите и добавките на витамини са най-нормалното нещо през първите дни. Това са вашите възможности да питате за абсолютно всичко – няма глупави въпроси, когато става дума за нещо толкова важно и запомнете, че никой не започва като експерт.

Не се безпокойте за маловажни неща!

Нека къщата да не е подредена, чиниите да остават неизмити и дрехите да изглеждат смачкани за известно време. Не се притеснявайте, ако трябва да кажете „не“ на приятели и семейства, които искат да ви посетят – това е времето, през което трябва да се фокусирате върху нуждите на бебето и вашите собствени нужди. И докато има умопомрачително количество неща, от които се нуждаете, за да вземате решения за вашето бебе, като се започне от това как да го облечете, как да го преместите от точка А до точка Б, поне за едно нещо не трябва да мислите и то е какви кърпички на употребявате. WaterWipes съдържат 99,9% вода и капчица плодов екстракт, което ги прави единствения избор за кожата на новороденото, препоръчан от акушерките.

Откриване на това какво работи най-добре

Често срещан проблем за повечето майки на този етап е кърменето. „Макар да бяха необходими девет опита, за да го накарам да се справи без помощ, мислех, че вече сме добре  –казва Мими, майка на едногодишния Иван. – На седмия ден беше спаднал на тегло и трябваше да го дохранвам с адаптирано мляко. Нямах нищо против  смесеното хранене, но се чувствах виновна, че не съм осъзнала, че не е взимал достатъчно от мен.“

Какво съм направила погрешно?

Естествено е да се тревожите, когато бебето ви не наддава достатъчна на тегло или може би спи по-малко или плаче повече, отколкото очаквате, но не позволявайте всяка трудност да ви вкара в мисленето „Какво съм направила погрешно?“ Всички бебета са различни и ще растат, постъпват, реагират, спят по свой собствен начин, а вие ще вървите, за да бъдете с тях на всяка крачка, откривайки кои са те и от какво се нуждаят.

Грижете се за себе си

Да се чувствате не напълно добре през тези първи дни не е нещо необичайно. Майките, които са родили са преминали през огромно физическо натоварване, а недоспиването може да накара и двамата родители да се чувстват физически изтощени и емоционално изчерпани. Макар и да е трудно човек да е отворен, постарайте се да говорите на партньора или на любимите си хора, ако изобщо се измъчвате – те могат да ви подкрепят най-добре, ако разберат как се чувствате в действителност. Зареждането на фризера още преди раждането с няколко яденета е добър начин да сте сигурни, че ще намерите храната, от която се нуждаете през това размирно време без суетнята на готвенето.

Това, че родителството идва „естествено“ е мит и към момента най-важното нещо е да запомните, че сте само в началото на пътуването. Както е според прочутата фраза на Боб Марли: „Всяко малко нещо ще бъде наред“. Определено ще бъде тежко понякога, но това е най-невероятното нещо, което ще правите и ще бъдете чудесни като го вършите.