Как да се справим с контактния дерматит и подсичането?

Контактният дерматит е често срещан обрив, който се изразява в това, че кожата на бебето става червена, сърбяща и раздразнена. И ако вашето бебе го има, то знаем, че това наистина може да бъде тежко и за вас.

В края на краищата няма нищо по-разстройващо от това да гледаш бебе, на което не му е комфортно и това може да засегне всички аспекти на вашия живот.

Защо бебето ми има обрив?

„Единствено моето бебе в  групата ми от приятелки с деца страдаше от обрив – разказва Мария, мама на 18 месечната Лиа. – Другите  майки започнаха да говорят за промяна на режима на сън, но това не беше решение за мен, защото Лиа се чешеше главно нощем. Започнах да се самосъжалявам, както и да се тревожа, че съм направила нещо не както трябва, за да причиня обрива на първото място! Не искам да си спомням за този момент.

Такива състояния на кожата не са нещо необичайно: във Великобритания са засегнати 16% от бебетата, а в САЩ – 75%. Следователно важно е да се знае, че няма защо да се чувствате виновни. Има стъпки, които може да се предприемат в борбата с него, които спомагат бебето ви да се почувства отново по-добре.“

Причини за контактния дерматит

Често пъти бебетата треперят докато им сменяте пелената, което очевидно е много разстройващо, но каква ли е причината? Според Националното дерматологично дружество контактният дерматит възниква, когато нещо дразни кожата на вашето бебе, като например химикали, намиращи се в сапуна или други продукти за къпане. Всъщност подсичането е една от формите на контактния дерматит. Причинен от урината и изпражненията,  в съчетание с топлината под пелената, той може да се появи на кое да е място, покрито от пелената.

„Когато Теодор получи подсичане, не можех да повярвам колко много го боли – разказва  мама Даря. – „Трепереше когато му сменяхме пелената, което очевидно беше много разстройващо, но бързо се оправи.“

Помощ за предотвратяване на контактния дерматит/подсичането

Един от начините за предотвратяване на контактния дерматит е редовното сменяне на пелените на вашето бебе плюс използването само на най-чисти продукти за бебета на кожата му. WaterWipes са създадени от баща, загрижен за подсичането на дъщеря си и се препоръчват от Алианса на българските акушерки като най-подходящите кърпички за новородени.

Болестните състоянията на кожата наистина не са забавни, но моля да помните, че те се преодоляват и вие и вашето бебе ще се чувствате по-комфортно, по-отпочинали и по-щастливи не след дълго.