Умора от безсъние при липса на сън у младите родители

Преди да станете родител сигурно сте чували за лишаване от сън и сте приели, че означава „уморен“. Може би „много уморен“ и изнервен.

Сега имате свое собствено бебе и разбирате, че означава нещо много повече от това.

Умора от безсъние и Лишаването от сън не е нещо, което може да бъде преодоляно с кофеин. Лишаването от сън е постепенно натрупвана умора, която ви превръща в изтощен, емоционален, раздразнителен родител, който, возейки в колата своето бебе към полунощ с надеждата, че то ще заспи, смята, че е единственият на  света човек, който минава през това.

Ние сме тук, за да ви кажем – не сте единственият. Сигурно има родители, които имат по цели 12 часа сън, но има и много други, които нямат толкова.

Разговаряхме с някои от тях за техните главни препоръки за преодоляване на тежките (откъм умора) времена.

Как да се справите с лишаване от сън

Не сте сами

„Няма значение колко странна ви се струва вашата тактика да ги накарате да заспят – не сте сами. Веднъж прекарах нощта в креватчето на сина ми! Мислех, че съм единствената луда (и достатъчно малка) да направи това, но месец по-късно една от приятелките ми призна, че е правила същото!“ – Рали, майка на три годишната Рая.

Тренировка на съня

„Отлагахме танцът за сън от векове, но когато синът ми беше на 16 месеца, не можехме да търпим повече. Избрахме хубав, „мил“ и различен начин, при който с плавни движения го успивахме и за една седмица, той вече заспиваше сам. Звучи абсурдно, но да бяхме го направили по-рано!“ – Емил, баща на двегодишния Емо.

Умора от безсъние при липса на сън Почивайте докато те спят

Никога не можех да спя докато бебето ми си дремваше, защото по това време пиех много кафе! Но това, което започнах да правя е да си почивам докато той спи, а не да подреждам и да пускам пералнята. Да седя и да не правя нищо през тези часове ми помагаше да изкарам остатъка от деня.“ – Елизабет, майка на осем месечния Петър.

Признайте как лишаването от сън се отразява на настроенията ви

„Имах някои смешни моменти заради лишаването от сън – плачех на реклами за благотворителност за животни, забравих средното име на съпруга си. Също така имах момент, в който избухнах в сълзи на отчаяние край подложката за преобличане, защото дъщеря ми изпускаше безкраен поток от ако. Съпругът ми внимателно ме отстрани от сцената и довърши смяната на пелената. Той е герой.“ – Ана, майка на едногодишната Елена.

Умора от безсъниеПравете това, което действа

„Синът ни спеше добре в количката, така че имахме странна отчаяна нощ, разхождайки го напред назад в кухнята в 2 часа посред нощ в опити да го приспим. Онези дни не ми липсват!“ – Саймън, татко на Бен на три години

Не се натоварвайте твърде много

„Ако не спят достатъчно, вършенето на много неща през деня може да ви завърти главата. Това е времето, в което трябва да сте егоист и да кажете не на плановете или да отменяте събития – имате чудесно извинение да си останете в къщи. Това може да подейства доста освобождаващо!“ – Мария, мама на Боби, на две години

Решавайте предварително кой какво ще прави

„Споровете през нощта са ужасни, затова решавайте кой какво ще прави предварително. Ще се разправям с децата през нощта, но съпругът ми ще стане с тях сутринта (което понякога е в 5 часа), а аз леко ще се излежавам. Това прави чудеса!“ – Алекс, татко на Албена, на шест години и на Иван, на три.

Сънят става по-добър

„Няма да се харесам на хората като казвам това, но безсънните нощи почти си заслужават, защото щом децата започнат да спят, а те ще започнат – вие ще изпитате напълно непознато щастие!“ – Георги, баща на Еми, на две години.