Наистина смяната на пелени е едно от нещата, които най-много ни тревожат преди да имаме бебе. Сигурно не ви се е налагало да го правите преди, но колко трудно може да бъде след няколко опита?

Даа, с най-добрите пелени мъничкото бебенце може да не го свърта и да пищи така, че когато се опитвате да свалите от него мръсните пелени, чието съдържание се е пропило в дрехите му, като през цялото време искате да сте сигурни, че няма да падне от масичката за повиване, нещата може да станат доста сложни.

Да не говорим за случаите, когато нямате друг избор, освен да смените пелената на публично място. Когато чувствате, че не знаете какво да правите, може да изглежда, че околните определено мислят, че не знаете какво правите, което е последното нещо, от което се нуждаят младите родители. Но страхът от смяна на пелена извън къщи може да стане толкова силен, че родителите изобщо да отложат излизането. Така че преди всичко знайте – не правите нищо погрешно. Няма „перфектен“ начин за смяна на пелените и със сигурност няма „перфектно“ бебе, което винаги да лежи неподвижно и просто да позволи на родителите да го облекат.

Главни препоръки при смяна

Дръжте им краката

При преобличане на малко бебе винаги придържайте нежно краката му с една ръка – в противен случай то може да ритне акото и ще трябва да се справите с по-голямо почистване.

Покрийте им интимните части

Знае се, че малките момченца пишкат веднага след махане на пелената, затова сложете кърпичка на интимните им части, за да сте сигурни, че течността няма да отиде навсякъде (или по-лошо да ви уцели право в очите).

Блузки с деколте плик

Ако акото на бебето ви изтече в блузката му, дърпайки я нагоре по тялото ще размаже акото по гърба му. Така че купувайте само блузки с деколте плик, които се разтеглят на раменете на бебето и може да ги смъкнете надолу, за да ги свалите от тялото му.

Отвличайте им вниманието

Когато бебето е достатъчно голямо, за да може да държи нещо, не се плашете да му давате нещо, което да отвлече вниманието му – дори телефона, ключовете, каквото и да е. Целта е бебето да ви даде две минути да си свършите работата.

Бъдете старателни

Може да изглежда очевидно, но ще се изненадате колко далеч може да стигне акото. Използвайте вашите мокри кърпички WaterWipes за да почистите наистина цялото пространство, отпред и отзад, и във вътрешните гънки на слабините, тъй като пропуснатите остатъци могат да предизвикат подсичане.

Далеч от обсега

Когато сваляте мръсна пелена, сложете я достатъчно надалеч, тъй като бебетата стигат на известно разстояние и ръчичка, покрита с ако е последното нещо, от което се нуждаете.

Проверете чантата си

Винаги правете бърз преглед на чантата си за преобличане преди да излезете от къщи, за да се уверите, че имате достатъчно количество пелени от нужния размер, плюс пакет мокри кърпички WaterWipes – най-чистите кърпички за бебе.

Правилен размер?

Ако изненадващо установите, че пелената изпуска, проверете дали бебето не е готово за по-голям размер.

Каквото е подходящо

Сменете пелената на бебето си, където е най-удобно и безопасно, дори когато изглежда необичайно –  в колата, на скута си, на плажа – дори в количката. Можем да ви уверим, че на бебето му е все е едно, щом смятате, че е подходящо, значи е подходящо.

В началото това е трудна работа, но запазете спокойствие, поемете няколко пъти дълбоко въздух (но не и когато държите пелената) и запомнете – не след дълго ще се справяте като професионалист.