Гледане на бебе само с две ръце: главни препоръки и съвети

Семействата днес са във всякаква форма и размери. Например във Великобритания най-често се срещат семейства с едно дете и има повече семейства от един същи пол и самотни родители от когато и да било преди.

Начинът по който протича родителството ни се променя също. В наши дни е много обичайно и двамата родители да се върнат на работа, което означава, че задълженията по отглеждането се разпределят по-равномерно. Да не изпускаме и това – колкото и да обичаме бебетата си  – повечето от нас биха се радвали на малко време без детето, да се видят с приятели, да се занимават с хоби или просто да отидат да се подстрижат!

Това развитие означава, че има много повече „видове“ родители, които откриват себе си грижейки се за бебе самостоятелно, били те татковци, споделили родителски отпуск или майки които го правят от първия ден.

Родител, който иска най-доброто за своето дете винаги се стреми да е всичко, от което то има нужда и дори повече, но това не означава, че движението винаги е безпрепятствено. Разпитахме родители в едно и също положение какво са правили, за да си помогнат в тежки времена.

Как да се справим със споделеното родителство

„Винаги съм искал да съм татко, който сам да се грижи за сина си и уредих да си взема споделен [родителски отпуск], когато нашият син беше на възраст между шест и девет месеца – разказва Анди, баща на 11 месечния Теди. – Но когато беше на около пет месеца, една вечер съпругата ми излезе и когато се опитвах да го сложа да спи, той не преставаше да плаче. Чувствах се ужасно, като че ли не знаех какво да правя и по никакъв начин да се справя. Също така не исках по никакъв начин да моля съпругата си да се прибере през вечерта, през която беше излязла за първи път, но тя ми се обади, чу неговия плач като фон и се прибра у дома.

Гледане на бебеТова наистина беше черна точка за мен – продължи той, – но жена ми отбеляза, че бяхме придобили навика тя да слага Теди в леглото и той просто е бил смутен от промяната – това не означаваше, че ме отхвърля. Споделеният отпуск за родителство беше трудно постижим по това време и беше отчайващо да чувствам, че се измъчвам, но трябваше да си припомня, че всички родители имат подобни моменти. Не всичко идва „естествено“ дори на рождените майки и търсенето на помощ винаги е най-добрия път.

Знаейки, че има и други, можех да говоря на тези, които отиваха там, откъдето аз се връщах и това беше полезно.

Групи за подкрепа на родителството

Говоренето на други, които са в същото положение и имат същите терзания като вас е безценно, затова опитайте да проверите дали има местни или онлайн общества, към които можете да се присъедините, като например групи на родители от същия пол или блогове на татковци, които са останали вкъщи. „След като прочетох статии и се срещнах с други родители от същия пол, почувствах, че ми олекна – разказва Лора, майка на двегодишния Ноа. – Съпругата ми е носила и родила нашия син и аз започнах да чувствам известна несигурност относно биологичната си връзка с нея, което едновременно ме изненада и разтревожи. Знаейки, че има и други можех да говоря на тези, които отиваха там, откъдето аз се връщах и това беше полезно.“

Гледане на бебе: Намерете кои бебешки/родителски активности работят за вас

„Съществуват толкова много групи за бебета, но щях да се чувствам малко странно, ако съм единственият мъж между тях – разказва Пламен, баща на тригодишната Анна. – И когато сте разстроен може да е трудно да намерите мотивация да отидете при тях, още повече ако не ги харесвате! На аз направих само малък опит и грешка, и открих малко неща, които работят за нас, като наистина спокойна група за игра, където оставате бебето се на свобода с играчките (която също се води от мъж). Уроците по плуване също бяха забавни.“

Открито за самотата

Чувствах се толкова изморен и самотен

„Не можех да повярвам колко труден е преходът от едно към две деца – разказва Яна, мама на двегодишния Самко и шестмесечната Наталия. – Всяка секунда от деня вниманието ми беше заето с единия от тях и аз се чувствах толкова изморена и самотна. Не придобивате цял нов комплект от приятелки майки с второто си дете, както става с първото, работата на съпруга ми го ангажираше много и той беше по-рядко около нас. Това беше най-тежкото време в моя живот и започнах да искам  да сме почакали още преди да имаме Наталия, но след като започнах да съм честна, все се намираше някой да ме попита как върви, беше прекрасно, че толкова много хора се притичваха на помощ, посещаваха ме, изпращаха ми дневни пакети и взимаха старите. Очевидно това все още е трудно, но двете ми деца започнаха да играят малко повече и беше такава радост да гледам, че се сприятеляват.“

В крайна сметка времето, в което сте сами с бебето може да бъде удар за системата, особено в самото начало. Но да сте заедно е от ключово значение за сприятеляването ви и с времето става все по-лесно. Така, когато вече не сте сами, каквото и да мислите, доверявайте се на инстинктите си и се опитвайте да се радвате на специалните моменти.