За контакта между майката и бебето

Докато са в очакване на първата си рожба младите родители са бомбардирани от всевъзможна информация за това как да осигурят на тяхното дете най-добър старт в живота. Това обаче не означава, че съществува формула за правилно отглеждане на бебе и, че , ако поради някаква причина не направим нещата в точно определения ред, ние сме лоши родители.

Контактът „кожа до кожа“ означава голото бебе да бъде поставено директно върху голите гърди на мама или на татко и се смята за задача номер едно веднага след като бебето се роди. Както всички знаем, ражданията не винаги вървят по план и контактът „кожа да кожа“ понякога не е възможен през първите минути, часове или дори дни.  Най-важно е Вие и вашето бебе да получите грижите, от които се нуждаете, така че всичко да бъде наред.

Първи контакт с вашето новородено

„Подържах Дани за по-малко от минута след като той се роди, тъй като беше погълнал голямо количество мекониум и искаха да направят някаква изследвания. – разказва мама Ева. –  В началото имах трудности с кърменето и се чудех дали не бяхме пропуснали важния свързващ момент, но се стараех да го държа „кожа до кожа“ колкото се може повече през седмиците след неговото раждане и нещата бързо се наредиха. Сега гледам много по-позитивно на миналото.“

Контактът „кожа до кожа“ наистина носи много ползи за бебетата (и родителите) през първите седмици и дори месеци от техния живот, така че непосредствено след раждането не е единственият удобен случай, който имате!

Ползи от „кожа до кожа“

В първите месеци след раждането на вашето бебе се опитайте да осъществявате контакт „кожа до кожа“, колкото се може по-често , дори и да сте успели да го направят веднага след раждането. Според Националната служба по здравеопазване ползите включват:

  • Регулиране на дишането на бебето, сърдечния ритъм, нивото на кислород и температурата
  • Подпомагане на кърменето
  • Запазване на усещането на бебето за топлина и спокойствие
  • Намаляване на напрежението в гърдите на майката (болезнено изпълване с мляко)
  • Намаляване на вероятността за след родова депресия.

Редица консултанти по кърмене съветват чест контакт „кожа до кожа“ и така адаптацията за бебето и майката е много по-лесна. Създава се силна връзка и двамата започват да работят в екип.

Контактът „кожа до кожа“ изгражда увереност у родителите, че гледат добре своето бебе – това е важно, като се има предвид, че изследванията показват, че броят на майките, които се чувстват уверени при отглеждането на тяхното бебе пада с почти 10% през първите няколко дни  след като се приберат вкъщи.

Контактът „кожа до кожа“ помага и на татковците, и на новородените

„Беше ми трудно да храня Лиа с шише – разказва Мартин. – Акушерката предложи повече контакт „кожа до кожа“ и след няколко дни почувствах определено, че сме в по-голяма степен на една вълна и аз имах повече търпение и се справях по-добре с храненето.“

Ако и това не е достатъчно, то изследванията показват, че контактът „кожа до кожа“ може да стимулира развитието на мозъка на бебетата и е особено важен за недоносените бебенца, които може да са прекарали значителна част от ранния си живот в болнична среда.

Така че единственото, което ни остава сега е да направим едно сериозно гушкане. И наистина дали има нещо по-хубаво от това?