Подсичане: Как да разпознаем обрива от пелени при бебета

За съжаление, подсичането е нещо, което повечето бебета изпитват. Изследванията на родителите, на WaterWipes показват, че почти 9 от 10 родители ( 88 % ) докладват, че бебето им е имало обрив от пелени поне веднъж. Кожата на бебетата е изключително чувствителна и деликатна и лесно може да се нарани при редовната, но необходима смяна на пелените и избърсването.

Като кърпичка, родена от нуждата на един бащата да се справи с много тежка форма на подсичане при дъщеря си,  WaterWipes не подценява сериозността на този проблем и знаем, колко тревожно е да откриете обрив по кожата на Вашето бебе. Като единствените клинично доказани* кърпички, помагащи в борбата с подсичането, събрахме съвети на дерматолозите д-р Кайрин Уилкинсън и д-р Пикси Маккена, както и препоръките на експертите от Неонатологичното отделение на клиниката Майо (https://www.mayoclinic.org/), които да Ви помогнат да разпознаете, да третирате правилно и да предотвратите обрива в зоната на пелените при бебетата.

Какво представлява подсичането?

Нека започнем с първия и основен въпрос – какво е подсичането? Обривът от пелени засяга много бебета и обикновено се причинява от дразнене на кожата. Кожата на новородените е много тънка и чувствителна и има несъвършена защитна бариера, поради което реагира и на най-малките външни дразнения.

Обривът от пелена може да се характеризира с червени петна по бебешкото дупе или цялата област покрита от пелената. Кожата може да изглежда болезнена и гореща на допир и може да има петна, пъпки или мехури, както и да сърби. Бебето може да изпитва дискомфорт при допир.

Симптоми на подсичането – Как изглежда обривът от пелена при новороденото

Има различни степени и форми на подсичането. Ето и най-често срещаните:

Лек обрив – розови или червени петна, които засягат малка част от дупето. Бебето може да изпитва дискомфорт, когато пелената му е пълна и това да го прави неспокойно.

Тежък обрив – яркочервени петна и напукана кожа, засягащи голяма част от дупето. Иритирания участък може да е топъл, а бебето ви неспокойно и раздразнено.

Гъбичен обрив – възпалена и зачервена кожа с фокус върху местата, където попада края на пелената. Гънките често биват засегнати от тази еритема.

Какви са причините за подсичане при новородените?

Има различни причини за обрив от пелени и понякога може да е много трудно да се предотвратят. Ето някои от най-честите причини, водещи до зачервено дупе:

  • Кожата е в контакт дълго време с мокра пелена. Нередовната смяна на пелената и всичко, намиращо се в нея може да доведе до дразнене на деликатната бебешка кожата. Затова сменяйте пелените редовно!
  • Бактериална или гъбична инфекция – Понякога причината за обрив от пелена може да бъде от бактериална инфекция, която след това може да се разпространи около гениталиите на вашето бебе. Цялата зона, покрита от пелена, е място за размножаване на бактерии, тъй като температурата и влажността са високи и така инфекциите може бързо да се развият и разпространят. Почиствайте и подсушавайте старателно бебешкото дупе!
  • Антибиотици – Ако на вашето бебе са предписани антибиотици или Вие кърмите, но приемате такива, те могат да повлияят на нивата, на бактериите. Отслабената имунна защита на кожата я прави податлива на външни дразнения.
  • Триене – Ако пелената или дрехите на вашето бебе са прекалено стегнати или груби на допир, те могат да се търкат в кожата, причинявайки дразнене и обрив от пелена. Плътната пелена също намалява въздушния поток, което може да повиши влажността и да предизвика раздразнение.
  • Нови продукти – Ако сте решили да опитате нова бебешка козметика или да смените препарат за пране, това може да раздразни кожата, ако в тях се съдържат неприсъщи за кожата съставки и да доведе до подсичане. Винаги се запознавайте щателно със състава на продуктите, които използвате за Вашето бебе!
  • Чувствителна кожа – Някои бебета просто имат по-чувствителна кожа от други и затова редовното почистване, подсушаване и използване на продукти могат да я раздразнят.
  • Мокри кърпички, съдържащи химикали – Почистващите мокри кърпичките са чудесни и удобни за лесно почистване на бебешкото дупе, но ароматизаторите, консервантите и химикалите могат да раздразнят кожата. Колкото повече съставки имат бебешките мокри кърпички, толкова по-голям е шансът бебешката кожа да реагира. Неотдавнашно проучване,  проведено в Университета в Салфорд (Великобритания), показа, че бебешките кърпички с по-малко съставки намаляват подсичането в сравнение с други водещи марки, съдържащи повече съставки. „Сравнително проучване за състоянието на бебешката кожа“ съпоставя появата и продължителността на обрив от пелени при близо 700 новородени. Резултатите показват, че WaterWipes със своите 99,9% вода и капка плодов екстракт са марката бебешки кърпички № 1 срещу подсичане, тъй като бебетата, почиствани с единствените бебешки кърпички САМО с 2 съставки, са по -малко склонни да получат обрив от пелени и, ако го направят, неговата продължителност е изключително кратка.
  • Диета – Храни, които съдържат големи количества лимонена киселина, могат да доведат до обрив от пелени, това включва храни като портокали, ягоди и домати. Ако кърмите Вашето бебе е добре да избягвате прекомерната консумация на тези храни.

Познавате бебето си по -добре от всеки друг, така че ако смятате, че нещо не е наред, заведете го при специалист възможно най-скоро, за да Ви посъветва какво да правите.

Колко дълго продължава подсичането?

Ако вашето бебе вече се е подсекло, тогава сме сигурни, че сте нетърпеливи да знаете колко дълго може да продължи този обрив.

“ Обривът от пелени в леката му форма трябва да се изчисти след около три дни без да правите нищо. “ уверява д-р Пикси Маккена. „ Въпреки това, ако бебето ви има зачервяване и то продължава повече от три дни, причинява дискомфорт или предизвиква у Вас притеснение, потърсете съвет от лекар.“