Грижа за кожата на бебето: мека, гладка, но изключително чувствителна

Тук няма място за спор. Кожата на новороденото бебе е най-мекото, най-хубавото и най-ценното нещо, което съществува. Просто попитайте който и да е родител.

Но докато цялата копринена мекота е прекрасна, то по дебелина, кожата на бебето се равнява само на една пета от кожата на възрастните. Това представлява предизвикателство, оставящо много родители да се чудят как да се справят с него. Трябва ли да я почистваме? …Овлажняваме или да правим нещо друго? …. За да я запазим здрава или да я оставим на мира?

Вероятно отговорът е по малко и от двете.

Полагане на грижи за бебешката кожа

„След като използвахме WaterWipes през първите осем месеца или нещо подобно за моя син Бо, преминах към друга марка, защото исках да спестя малко пари и си помислих, че след като е пораснал мога да се отпусна малко по отношение на използваните продукти – разказва  мама Жени. – Но  понякога той се подсичаше и аз осъзнах, че кожата му все още е много нежна, дори и сега на две години, така че спрях да го къпя толкова много и се върнах на WaterWipes.“ Според специалистите по здравеопазване не е необходимо да къпете новороденото всеки ден във вана и не трябва да използвате никакви сапуни или почистващи средства през първия месец. След това се доверете на инстинкта си, за да решите какво е най-добро за него. Ако искате да къпете бебто всеки ден, то не забравяйте да сте нежни и да не използвате прекалено силна козметика

Грижа за кожата на бебето: мека, гладка, но изключително чувствителнаКак да поддържате бебето чисто

„Къпехме Гери всеки ден и мислехме, че това е хубав вечерен ритуал. После забелязахме, че кожата на краката й изглежда малко суха – разказва  татко Макс.  – Преминахме към къпане всеки втори ден, а понякога и всеки трети ден и това беше доста разкрепостяващо. По-малко се налага да се подготвяме преди лягане и само сме изключително бдителни да е почистена добре при всяка смяна на пелените, а също имаме и колкото се може повече време без пелени, за да избегнем подсичане.“

Бебетата не са като нас – не се мъчат и не се потят – така че не е нужно да ги къпете всеки ден. Всъщност да ги къпете три пъти в седмицата е добре от хигиенна гледна точка.

Как да обличате бебетата

„Опитвам се да се придържам към дрехи от органичен памук за Жорко, тъй като той има доста суха кожа и тази тъкан е по-дишаща – разказва  мама Еми. – Те са малко по-скъпи, но аз просто не купувам толкова дрехи, колкото за първия си син. Във всеки случай предпочитам това, въпреки че означава да се пере по-често!“

Олекотените памучни платове са най-меките и най-дишащите за нашето бебе и тъй като магазините на търговските улици започват да осъзнават какво искат родителите, може да получите висококачествени парчета на относително ниски цени.

Препоръки относно грижите за кожата на бебето

  1. Използвайте продукти с минимален брой естествени съставки, тъй като сапуните и ароматите могат да дразнят кожата.
  2. Не ги къпете прекалено много, защото водата може да отстрани влагата от кожата.
  3. Избирайте естествени, дишащи материали за облекло.

И ето, досетихте се. Грижата за красивата кожа на бебето просто се свежда до използване на здрав разум, знаейки какво е от полза за детето ви и най вече на доверяване на интуицията.