На нас като родители ни е набито в главите колко е важен сънят за добруването и развитието  на нашето бебе. Но всъщност колко сън е необходим за вашето бебе?

Отговорът е различен в зависимост от възрастта на вашето бебе или малко дете. Всяко дете е различно и някои се развиват с по-бавни или с по-бързи темпове – така че не трябва да се паникьосвате, ако вашето бебе не се вписва в обичайните рамки. Някои деца просто се нуждаят от повече или по-малко сън в сравнение с други. Ако имате съмнения, винаги може да говорите с лекар или със специалист по съня на бебетата.

Съставили сме наръчник за идеалното време за сън на вашето бебе/малко дете по-долу:

От колко сън се нуждаe Новороденото?

От раждането до едномесечна възраст вашето бебе спи обикновено по 8 и половина часа всяка нощ, както и 8 и половина часа през деня като кратки спанета с различна дължина. Това прави 17 часа сън средно всеки ден (звучи обещаващо, нали?).

От колко сън се нуждаят бебетата?От колко сън се нуждаe бебе на един месец?

Вашето бебе продължава да спи по 17 часа на денонощие, но спи малко повече през нощта (9 часа) и малко по-малко през деня (8 часа).

От колко сън се нуждаe бебе на 3 месеца?

Около времето, когато бебето ви навърши три месеца, то трябва да спи по 10 часа нощем и 6 часа денем, разпределено на три кратки почивки.

На 6 месеца

Бебето ви ще спи около 15 часа на ден – 10 часа през нощта и 5 часа през деня, разпределено на 2-3 почивки.

На 9 месеца

Дневния сън на бебето ще намалее до 3 часа и половина, а през нощта то ще спи 10-11 часа.

На 1 година

От сега насетне (да се надяваме) детето ви ще спи по 11 часа нощем и  по три часа денем, разделени на две почивки.

На 18 месеца

Дневните дремвания на вашето бебе ще намалеят до 2 часа и половина но ден, разделени на две почивки. То трябва да спи по 11 часа през нощта.

Публикували сме полезни статии, за да ви помогнем да съставите схема на съня за своето дете и да помогнем бебето да спи през нощта. Ако все още имате проблеми със слагането на бебето да спи, може да се свържете с експерт по съня или с лекар.

Но помнете, че всяко бебе е различно – не трябва да мислите, че има проблем само защото вашето дете не съответства точно на тези ориентири.

Пожелаваме ви добър сън!