Къпане на новороденото бебе в прости стъпки

В първите дни на родителството, повечето от нас постоянно са поразени от това колко малки са новородените бебета. От една страна това е чудесно – възхищаваме се колко са малки нокътчетата им и се чудим как чифт чорапи може да са толкова малки. От друга страна манипулирането с нещо толкова нежно е изнервяща, особено по време на къпане!

Кога и как да къпем бебето

Да се грижите за извиващо се мокро бебе може да е обезсърчаващо преживяване, но ако никога не оставяте бебето си без надзор и водата е по-скоро топла, отколкото гореща, то може да се каже, че имате рецептата за безопасно къпане. Също така се уверете, че е лесно и безопасно да прехвърлите бебето от ваничката на хавлиената кърпа.

„С първата ни дъщеря наистина се борехме по време на къпане. Когато се сдобихме с втората ни дъщеря, обърнахме малко повече внимание на това кога избираме да я къпем. Открихме, че когато е доволна и будна и не е току-що хранена, тя е доста щастлива“, казва Ела. Тя е майка на Оливия, на четири години и на Анабел, на една.

Къпане на новороденото бебе в прости стъпкиДа ги спуснете нежно на няколко сантиметра във водата като поддържате главата и раменете им би трябвало да е добре, но не всички бебета стават мигновено водни бебета. Ако те наистина не се радват на времето на къпане в първите дни от живота си, почистете ги частично – главата и дупето. Просто вземете малко топла вода и памук или WaterWipes и почистете техните важни части – около очите, ушите, врата и дупето.

Кои части на бебето да се мият

„Веднъж докато къпехме Иво, той изви главата си, за да погледне нещо назад. Тогава забелязахме дълбоко в гънките на врата му ярка червена линия, която беше зацапана и разранена“, разказва бащата на Иво. „Къпането беше моя работа и това беше добър начин да прекарам известно време с него след работа, но съм бил толкова нежен при почистването, че не съм стигнал до неговите гънки! Като натиснах повече, вратлето бързо светна.“

Вратовете на бебетата може да бъдат учудващо мръсни, защото млякото може да капе и да се събира там. И както всички знаем едно от най-сладките неща при бебетата е, често имат множествена гуша, така че трябва добре да проверявате!

Ръцете и зоната между пръстите им  може да бъде доста мръсна, а също около дупето и гениталиите. Според Националната служба по здравеопазване през първия месец най-добра за кожата им е водата.

Къпане на новороденото: Открийте какво работи за вас

„Купихме бебешката подложка, която се използва при къпането на новородени“ – разказва  Вили. Тя е мама на Мила – на 2 години. – Познавам  мои приятели, които използваха същата през цялото време. Лично аз намирам, че е трудна за употреба и затова аз или съпругът ми влизахме във ваната с Мила. Сигурна съм, че тя се чувстваше по-удобно и беше  хубаво да имаме този, спокоен, свързващ ни „кожа до кожа“ престой.“

В тяхното собствено столче за вана, във ваната с вас или в мивката – наистина няма значение къде ще къпете бебето, ако и двамата се чувствате удобно.

Кикот по време на къпане на новороденото

Както е от ключово значене за чистотата, така времето за къпане може да бъде много свързващо за родителя и бебето. Тъй като бебетата се нуждаят от цялото ви внимание по това време, имате голяма възможност да бъдете наистина погълнати от тях.  ….Без да споменаваме това, че е приятно да се отпуснете след натоварен ден, а за бебето преди да си легне.

А като растат, играейки си с гуменото патенце и пръскайки мехурчета наоколо, става още по-забавно. Така времето за къпане може да стане тяхното (и ваше също) предпочитано време от деня.